preloader
blog post

Administrarea unei platforme de rezervări de călătorii: simplu intermediar sau agenție de turism?

author image

Ai sau dezvolți o platformă online de servicii de călătorie ce pot fi rezervate de turiști și ți-ai pus cel puțin o dată una dintre următoarele întrebări:

Oare trebuie să fiu agenție de turism pentru a deține și administra o astfel de platformă?
Cum pot accepta vouchere de vacanță?

În acest articol vei putea înțelege dacă trebuie să te autorizezi ca agenție de turism în România, precum și principalele aspecte legale de autorizare și acceptarea voucherelor de vacanță ca mijloc de plată pentru serviciile turistice.

1. Trebuie să fii agenție de turism?

Pentru a răspunde la această întrebare, ar trebui mai întâi analizat modelul de business:

  • Prin platforma ta doar pui în legătură turiștii cu gazdele (denumite juridic, structuri de primire)?
  • Sau vinzi chiar tu serviciile de călătorie către turiști?

Simpla intermediere

Dacă răspunsul la întrebările de mai sus este că doar pui în legătură turiștii cu gazdele, atunci, în principiu, nu acționezi ca o agenție, ci ca simplu intermediar.

Dar ce înseamnă să “pui în legătură turiștii cu gazdele”?

De exemplu, gazdele își fac un cont și publică pe platforma ta anunțuri cu serviciile oferite, iar turiștii rezervă serviciul direct de la gazdă (indiferent dacă plătesc prin platformă sau direct la gazdă). În acest fel, creezi o piață online în care gazdele își pot promova și/sau vinde serviciile, iar turiștii le pot achiziționa.

Altfel spus, ca simplu intermediar nu vinzi tu serviciile către turiști, ci rolul tău este să faci legătura dintre ofertele gazdelor și cererile turiștilor. Platforma ta acționează ca un marketplace care permite mai multor vânzători să ofere servicii clienților, fără a face altceva decât să pună la dispoziție spațiul/canalul de comunicare și mediul în care cererile se întâlnesc cu ofertele.

Exemplele clasice de astfel de platforme sunt Booking sau AirBnb.

Într-un asemenea caz, ca regulă, nu trebuie să te înregistrezi / autorizezi ca agenție de turism.

Agenție de turism

Pe de altă parte, dacă vinzi chiar tu serviciile de călătorie către turiști, atunci desfășori activitate specifică agențiilor de turism. Cu alte cuvinte, atunci când contractul pentru comercializarea serviciilor de călătorie este încheiat între tine și turist, indiferent dacă serviciile vor fi furnizate efectiv de către compania ta sau de un alt furnizor de servicii, vei acționa ca agenție de turism.

Tot ca agenție de turism acționezi și atunci când combini servicii de călătorie sub forma unui pachet - de exemplu, oferi turiștilor un pachet format din cazare, închiriere de autoturisme și transport destinate aceleiași vacanțe.

Așadar, atunci când vinzi chiar tu serviciile de călătorie sau le combini sub forma unui pachet, este necesar să te autorizezi ca agenție de turism.

Vouchere de vacanță

În cazul în care vrei să accepți vouchere de vacanță ca mijloc de plată pentru rezervările făcute prin platforma ta, există obligația de a acționa ca agenție de turism, această limitare fiind expres prevăzută de dispozițiile legale. În acest caz, calitatea de agenție de turism nu se mai analizează din perspectiva faptului că vinzi sau combini servicii de călătorie, ci este impusă de simpla acceptare a voucherelor de vacanță.

Atenție: Legislația interzice desfășurarea de activități specifice agențiilor de turism fără autorizarea corespunzătoare și obținerea licenței de turism, în caz de încălcare fiind prevăzute amenzi și alte sancțiuni specifice.

2. Cum devii agenție de turism?

Spre deosebire de situația în care acționezi ca simplu intermediar, pentru a deveni agenție de turism este necesar să obții o licență de turism.

Licența de turism se eliberează în prezent de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, iar pentru obținerea acesteia trebuie să îndeplinești anumite condiții și să depui o serie de documente. Dacă intenționezi să îți desfășori activitatea numai în mediul online, poți obține o licență de agenție cu activitate exclusiv online.

3. Ce tip de licență de turism este necesară?

Agențiile de turism pot fi de două tipuri: intermediară și organizatoare.

Pe scurt, deosebirea generală dintre cele două ar fi că agenția organizatoare combină și vinde pachete de călătorie turiștilor în mod direct sau indirect, iar agenția intermediară vinde sau oferă spre vânzare pachete combinate de către o agenție organizatoare. În același timp, oricare dintre cele două poate vinde și doar componente ale pachetelor de călătorie (în nume propriu).

Definițiile legale sunt, cel puțin pe alocuri, neclare, astfel că dacă nu ai certitudinea tipului de licență ce ar fi necesară businessului tău, apelează la un avocat care să te ajute cu o evaluare concretă serviciilor și funcționalităților pe care le oferi prin platformă raportat la dispozițiile legale și practica autorităților. În acest sens, autoritățile par să interpreteze că o agenție poate achiziționa un serviciu (ce nu constituie pachet) de la o gazdă și vinde apoi către un turist în baza licenței de agenție intermediară.

În orice caz, dacă prestezi servicii care nu sunt conforme tipului de licență deținută poți fi sancționat potrivit legii.

4. Cine este responsabil pentru serviciile turistice?

De regulă, atunci când acționezi ca simplu intermediar, responsabilitatea pentru serviciile turistice rezervate este a gazdei, pentru că platforma nu este parte la contractul pentru serviciile turistice încheiat între turist și gazdă.

În cazul agențiilor de turism, există o responsabilitate legală de a furniza servicii în condiții de calitate și siguranță pentru turiști. Conform legii, agenția de turism organizatoare răspunde față de turiști pentru buna executare a serviciilor incluse în pachetul de servicii turistice.

5. Calitatea de simplu intermediar o exclude pe cea de agenție de turism?

Nu, cele două calități nu se exclud reciproc. Poți desfășura simultan atât servicii de simplă intermediere între turiști și gazde, pentru care nu acționezi ca agenție de turism, dar și activități specifice agențiilor de turism.

Cu alte cuvinte, poți decide ca pentru anumite servicii turistice din platformă să ai calitatea de simplu intermediar, iar pentru altele să acționezi ca agenție de turism (cu mențiunea că trebuie întotdeauna să acționezi ca agenție pentru serviciile care sunt achitate cu vouchere de vacanță).


Operarea unei platforme ca simplu intermediar sau ca agenție de turism poate fi în multe cazuri o distincție fină și poate depinde de o serie de variabile, precum serviciile și funcționalitățile oferite prin platformă sau modalitățile de plată acceptate. Ar trebui să apelezi la un avocat care să îți analizeze platforma și să te poată ajuta să iei o decizie informată, mai ales că lipsa conformității este sancționată în mod expres de prevederile legale.

Cum te putem ajuta

Dacă dezvolți sau administrezi o platformă de rezervări de călătorii, te putem ajuta cu orice nevoie juridică:

  • analizăm necesitatea de a te înregistra ca agenție de turism;
  • te asistăm în înregistrarea ca agenție de turism, dacă este necesar;
  • realizăm auditul de confidențialitate a datelor și ne asigurăm că ești în conformitate cu GDPR;
  • redactăm sau revizuim politicile de confidențialitate și termenii și condițiile pentru platforma ta.
Citește mai multe despre serviciile noastre aici .

Alte articole