preloader
blog post

Cum să te pregătești pentru fundraising: pași cheie pentru startup-uri

author image

Pregătirea adecvată pentru fundraising este esențială pentru a atrage investitorii potriviți și a te asigura că investiția se va realiza.

În acest articol, vom explora pe scurt principalii pași pe care un startup ar trebui să îi urmeze pentru a se pregăti pentru fundraising.

1. Cunoaște-ți cifrele

Înainte de a căuta finanțare, este important să înțelegi cu adevărat afacerea ta și să știi toate datele financiare, toate detaliile despre piață, concurenți, potențial etc.

Analizează piața, concurența și perspectivele de creștere. Investitorii vor avea întrebări și vor dori să vadă că îți cunoști business-ul și că ai o viziune clară și o înțelegere profundă a pieței.

2. Determină cât vrei să obții

Stabilește suma de care ai nevoie pentru startup-ul tău. Fii foarte atent cum stabilești suma pe care vrei să o obții:

  • pe de o parte, o sumă prea mică s-ar putea să fie problematică în viitor (dacă nu vei putea finaliza produsul sau ceea ce ți-ai propus să realizezi cu banii respectivi, dar totodată nu mai găsești alți investitori);
  • pe de altă parte, o sumă prea mare ar putea îngreuna procesul de găsire a investitorilor; sau, chiar mai mult, ar putea îndepărta investitorii.

Totodată, în funcție de suma de care ai nevoie, vei căuta și investitorii. Pentru sume mici (de ordinul zecilor de mii de euro) poți găsi angel investors, dar pentru sume foarte mari (de ordinul sutelor de mii de euro), cel mai probabil, va trebui să cauți fonduri de investiții.

Este important să ai un plan solid și să poți explica modul în care finanțarea va contribui la dezvoltarea și expansiunea afacerii tale – și mai ales, cum vei folosi banii din finanțare. Fiecare investitor vrea să știe cum vei folosi banii pe care ți-i oferă și, totodată, cum își poate recupera investiția / ce beneficii obține.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, realitatea diferă de planul făcut, oricât de atent și detaliat ar fi construit planul. Când stabilești suma ar trebui să ai în vedere cel mai pesimist scenariu care te poate ajuta să atingi obiectivele propuse, iar ulterior, să adaugi un mark-up pentru orice eveniment neprevăzut.

3. Stabilește câte părți sociale ești dispus să cedezi din companie

Cu alte cuvinte, determină evaluarea companiei – câte procente vei acorda investitorului, în schimbul investiției.

Interesează-te care sunt evaluările uzuale în industria ta, ținând cont de nivelul startup-ului tău. De exemplu, discută cu alți antreprenori care au luat investiții pentru a vedea cum au fost evaluate companiile lor.

Fii foarte frugal cu procentele pe care le acorzi. Uneori, la început, entuziasmat de potențialul călătoriei antreprenoriale și de faptul că ai găsit un investitor, poți fi tentat să acorzi un număr mare de procente (părți sociale) în schimbul unei sume mai mici - cu alte cuvinte, să ai o evaluare mică a companiei. Însă, o subevaluare inițială s-ar putea să îngreuneze creșterea companiei și atragerea unor noi investitori (de exemplu, dacă fondatorul ar pierde destul de repede controlul în companie sau dacă noul potențial investitor nu ar vedea un beneficiu în investiție ca urmare a procentului foarte mare deținut de primii investitori).

În același timp, când evaluezi compania, trebuie să ai grijă să nu o supraevaluezi și să nu te îndepărtezi de evaluările uzuale din industria ta.

O evaluare corectă transmite și un mesaj de realism și de încredere investitorilor.

4. Consolidează echipa

Investitorii pun mare preț pe echipa de management.

Asigură-te că ai o echipă experimentată și dedicată, cu abilitățile necesare (și complementare) pentru a dezvolta compania. Dacă există deficiențe în echipa ta, identifică-le și ia măsuri pentru a aduce persoanele potrivite (de exemplu, poate ai nevoie de un CTO).

5. Creează materialele de prezentare

În funcție de investitorul pe care îl abordezi, s-ar putea să ai nevoie de diferite materiale.

Nu este o regulă, dar în cele mai multe cazuri, ar trebui să fii pregătit atât cu o scurtă descriere a ideii / afacerii tale (așa numitul elevator pitch), cât și cu o prezentare mai detaliată a acesteia (așa numitul pitch deck).

Elevator pitch-ul ar trebui să prezinte, pe scurt, ce problemă vrei să rezolvi prin produsul tău sau care este oportunitatea pe care o ai în vedere, care sunt avantajele produsului și câteva exemple despre succesul produsului.

Pitch deck-ul ar trebui să conțină o descriere mai detaliată a afacerii tale, a problemelor pe care le rezolvă, modelul de businss, analiza pieței, planul de utilizare a fondurilor pe care vrei să le obții și previziunile financiare.

Asigură-te că pitch deck-ul tău este vizual atractiv și ușor de înțeles. Simplitatea este de multe ori mai convingătoare.

6. Găsește investitorii potriviți

Poți căuta investitori de tip angel, fonduri sau alte surse de finanțare (de exemplu, companii care vor să își extindă liniile de business, prin investiții în noi companii).

Identifică tipurile de investitori care sunt interesați de industria ta și de stadiul de dezvoltare a startup-ului tău.

Fii pregătit să îți ajustezi mesajul și abordarea în funcție de tipul de in investitor pe care îl abordezi.

7. Pregătește-te pentru due diligence

Procesul de due-diligence este o etapă cheie în orice investiție. În timpul due diligence-ului, investitorul va analiza aspectele financiare și legale ale companiei tale pentru a identifica potențiale probleme și riscuri.

În mod uzual, sunt analizate documentele societare, proprietatea intelectuală, protecția datelor, contractele cu furnizorii, clienții, contractele de muncă etc.

Rezultatele due diligence-ului pot influența negocierile și termenii investiției sau, uneori, pot duce la pierderea investiției.

Lucrează cu un avocat specializat pentru a pune toate aceste documente în ordine și a rezolva în avans orice problemă care ar putea îngreuna investiția.

Poți citi mai multe despre procesul de due diligence aici .

8. Asigură-te că deții proprietatea intelectuală

Proprietatea intelectuală este unul dintre cele mai importante active de pe piața actuală și, de multe ori, aspectul cel mai riguros analizat într-un due diligence. Nu de puține ori, investițiile sunt îngreunate sau chiar nefinalizate ca urmare a problemelor legate de proprietatea intelectuală a companiei.

Este critic să te asiguri că, în pregătirea pentru finanțare, compania deține toată proprietatea intelectuală. Totodată, trebuie să fii pregătit să poți dovedi cum ai obținut această proprietate intelectuală.

Astfel, ar trebui să te asiguri că toate persoanele care au lucrat la soluția / produsul companiei (atât angajații, partenerii, contractorii, cât și echipa fondatoare) au cesionat proprietatea intelectuală către companie (fie prin contracte de cesiune distincte, fie prin clauze incluse în contractele semnate cu acestea).

9. Găsește un avocat specializat în investiții

Un avocat specializat în investiții / M&A este un partener esențial al startup-ului în tot procesul unei investiții (și nu numai).

Pe lângă asistența în negocierea documentelor de investiție, un avocat experimentat te poate ajuta să te pregătești cât mai bine pentru fundraising (prin punerea la punct a documentelor revizuite în due diligence, obținerea proprietății intelectuale etc.).

Îți recomandăm să alegi un avocat cu care ai o conexiune cât mai bună, în care ai încredere și cu care îți face plăcere să lucrezi.

Cum te putem ajuta

La Law of Tech suntem alături de tine în tot procesul unei investiții:

  • te ajutăm în redactarea sau revizuirea termsheet-ului și negocierea acestuia;
  • te asistăm în procesul de due diligence;
  • redactăm, revizuim și negociem acordul de investiție;
  • pregătim documentele necesare pentru Registrul Comerțului, înregistrăm investiția și monitorizăm procesul până la finalizare;
  • te ajutăm în perioada post investiție să implementezi toate măsurile necesare.
Citește mai multe despre serviciile noastre aici .

Alte articole